Äitiysliikunta-akatemian eilen olleella äitiysliikunnan jatkokurssilla muistuteltiin taas niin monista tärkeistä kehon asioista. Yksi niistä, erityisesti naisilla, on hyvinvoiva lantionpohja. Lantionpohjan lihaksiston hyvä kunto ilmenee kehossa muun muassa jäntevyytenä ja hyvänä ryhtinä.
Hyvinvoiva lantionpohjan lihaksisto voi tutkimusten mukaan osaltaan ehkäistä myös odotusajan ja synnytyksen jälkeisen ajan lantionseudun kipuja. Relaksiinihormoni löystyttää jo heti raskauden alkuvaiheessa lantion lihaksia, nivelsiteitä ja lihaskalvoja. Tämän takia lantionpohjan lihaksia on hyvä harjoittaa säännöllisesti niin raskauden aikana kuin myös heti synnytyksen jälkeenkin
Hyvässä kunnossa olevat lantionpohjanlihakset tukevat selkää ja auttavat hyvän ryhdin pitämisessä sekä vaikuttavat koko keskivartalon hyvinvointiin. Jos taas lantionpohja ei ole kunnossa saattaa seurauksena olla ikäviä vaivoja kuten virtsan karkailua, laskeumia, kiusallista alavatsan pömpötystä ja jopa seksuaalisen nautinnon katoamista. Mutta hei, ei kuitenkaan mitään hätää vaikket olisi vielä harjoitusta aloittanut. Milloinkaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!
Voidaan ajatella, että lantionpohjanlihakset ovat niin kuin talon perustukset. Niiden täytyy olla kunnossa, että koko vartalon paino voi olla niiden päällä. Lantionpohjanlihakset toimivat selän ja keskivartalon vakauttajina ja osallistuvat muiden keskivartalon lihasten kanssa selkärangan ja lantion hallintaan. Lantionpohjalihasten heikkous voi näin ollen olla myös yksi syy lantion ja alaselän alueen kipuihin.
Lantionpohjan harjoittelu on hyvä aloittaa yksinkertaisesti lantionpohjan tunnistamisella ja edetä sen jälkeen lantionpohjalihasten harjoittamiseen. Lantionpohjaa on syytä harjoittaa monipuolisesti, sillä lantionpohjalihaksille tarvitaan niin kesto-, nopeus- kuin maksimivoimaa. Erilaisissa arjen tilanteissa tarvitaan näitä kaikkia. Kestovoimaa tarvitaan muun muassa pidättämiseen ja nopeusvoimaa esimerkiksi aivastus sekä nauramistilanteissa ja maksimivoimaa muun muassa raskaita taakkoja nostettaessa.
Perusrakenteiden ominaisuudet ovat meillä perinnöllisiä, mutta lantionpohjan lihasten kuntoa voi ylläpitää ja vahvistaa säännöllisellä harjoittelulla. Kun lihaksistosta pidetään huolta läpi elämän, niin ikääntyneenäkään ei tarvitse kärsiä heikon lantionpohjan aiheuttamista vaivoista. Ja kun lantionpohjalihakset ovat vahvat ja hyvinvoivat, voit kantaa itseäsi itsevarmasti ja niin, että jokainen ympärilläsi huomaa loistosi.
Kaiken keskellä on tärkeää muistaa, että lihasten harjoittamisen lisäksi myös rentouttaminen on erityisen merkityksellistä. Hyviä rentoutusmismenetelmiä lantionpohjaan ovat muun muassa pallon päällä istuminen ja muun muassa syväkyykky ja selinmakuulla perhosjalat.
Jos haluat tulla mukaan 2-12 kuukautisen vauvan kanssa harjoittamaan ja rentouttamaan lantionpohjanlihaksiasi, ilmoittaudu Joogaa ihan Kaikille Äidin ja Vauvan joogakurssille. Kolmen kerran kurssi pidetään Helsingin Punavuoressa joulukuussa. Halutessasi voit varata myös henkilökohtaisen ajan tai kerätä oman naisporukan kasaan ja räätälöidään teille sopiva yhteinen harjoitus. Kysy lisää kirsi@energiaaarkeen.fi
Voi osallistua myös Pysy Tiukkana – haasteeseen ja saat Bailamaman ilmaiset lantionpohjalihasten treeniohjeet.
Pysy tiukkana ja muista, että sinä olet tärkein ja ainutlaatuinen. Ilman sinua, ei maailmakaan olisi sellainen kuin se nyt on!
Energiaa ja iloa viikkoon,
Kirsi
Lähteet: Bailamama, Pysy Tiukkana ja Bailamama, Venus kuntoon