Mennyt vuosi on ollut hyvin erikoinen monella tapaa, myös sen vuoksi, etten ole päässyt, kuten ei moni muukaan, matkustamaan aurinkoon, mitä olen vuosikymmenien ajan talven pimeiden kausien aikana tehnyt. Auringon valo on ollut minulle aina todella merkityksellinen ja kuulun siihen porukkaan, jolle jo lokakuun lopusta alkaa tulla selviä kaamosmasennukseen liittyviä oireita. Ruokahalu kasvaa, paino lähtee herkästi nousuun, mielialat vaihtelevat ja jonkin tyyppistä asioihin kohdistuvaa ahdistustakin esiintyy. Sanonkin usein, että voisin olla kuin karhu, joka syö itsensä täyteen syksyllä ja kääriytyy sitten talviunille odottamaan parempia aikoja, kevättä. Olen myös huomannut, että erityisesti marraskuu on aikana sellainen, jolloin olen levoton ja kuvittelen monesti jopa tarvitsevani jotain uutta. Jos siis tunnet minut paremmin, kannattaa päätöksiäni ehkä vähän jopa toppuutella tänä aikana.
Kaamosoireet
Tutkimusten mukaan kaamosoireita esiintyy yleisesti lokakuusta maaliskuuhun. Kaamosoireet ja siihen liittyvä masennus ovat yleensä pahimmillaan marras- ja tammikuussa. Joulukuussa monesti on normaalia ehkä enemmän tuttavien ja läheisten kanssa tapahtuvaa sosiaalista kanssakäymistä, joka vaikuttaa osaltaan siihen, että kaamosoireet saattavat tänä aikana olla vähäisemmät.
Vuosien saatossa olen huomannut, että omat kaamosmasennusoireeni vaan vahvistuvat ja unentarvekin tänä aikana tuntuu lisääntyvän. Nukkuminen ei kuitenkaan tunnu tuovan ratkaisua, vaan päivällä olo voi silti olla pökkeröinen. Liian pitkät yöunet voivat lykätä nukahtamista illalla ja sekoittaa sisäistä kelloa ja pahentaa väsymystä. Tärkeää olisikin pitää hyvästä ja säännöllisestä uni-valverytmistä kiinni, sillä kun unirytmi on kunnossa ja saa riittävästi virkistävää unta olo virkistyy, energiataso paranee ja mieliala kohoaa.
Lähdin etsimään vastauksia kaamosmasennukseeni ja törmäsin artikkeliin, jossa kerrottiin, että uni-valverytmin kuntoon saamiseksi kotikonstein, on kirkasvalohoito tehokkain ja nopein keino. Muun muassa tässä artikkelissa Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen suosittelee kirkasvalolampun käyttöä talven pimeänä aikana säännöllisesti aamun ja aamupäivän tunteina. Säännöllinen uni-valverytmi tarkoittaa sitä, että elämään perusasiat tapahtuvat päivittäin suunnilleen samaan aikaan ja sitä voidaan kutsua näin myös vuorokausirytmiksi. Säännöllinen uni-valverytmi on tärkeää myös siksi, että se ylläpitää elimistön puolustuskykyä yllä. Riittävän pitkän yöunen aikana veressä kiertää huomattavasti enemmän valkosoluja kuin päivällä ja näin elimistön immuunipuolustus vahvistuu.
Kirkasvalolamppu aamuharjoitukseen
Tänä talvena otin käyttöön Innoluxin Tubo Led kirkasvalolampun ja aamun joogaharjoituksen aikana oleilen sen ääressä, omassa auringossani. Monesti saatan erityisesti loppurentoutuksen aikana meditaatiomaisesti viedä itseni ihan jonnekin muualle ja saada energiaa myös keskittymisestä valoon ja sen tuomaan lämpöön kehossani. Nämä hetket ovat minulle erityisiä, omia matkoja aurinkoon. Kirkasvalohoito tuo itselleni tällä tavoin kokonaisvaltaista hyvinvointia, kehon ja mielen rauhoittumista sekä myös puuttuvan auringon valon sijaan kirkasvalon kautta energiatason ja motivaation parantumista arjessa.
Kirkasvalohoidon hyödyt
Miten sitten kirkasvalo vaikuttaa? Melatoniinihormoni säätelee ihmisen uni-valverytmiä. Tämä hormoni erittyy normaalisti yöllä. Melatoniini on kuin ihmisen oma unilääke, kun sitä erittyy, meitä väsyttää. Kesällä herätessämme luonnon valo tyrehdyttää melatoniinin tuotannon. Talvella puolestaan on niin, että kun heräämme on pimeää ja melatoniinia voi erittyä vielä heräämisemme jälkeenkin. Tällöin kesäajan vuorokausirytmi menee kehossamme sekaisin. Pimeän vuodenajan aikana lyhyeksi jäävä, saamamme vuorokausittainen valojakso, on kaamosoireilumme vahvin laukaisija.
Miten toimia? Tutkimusten mukaan sopiva aika kirkasvalohoitoon on aluksi pari tuntia, mutta säännöllisesti käytettynä puolen tunnin oleilu kirkasvalolampun luona tuo jo tuloksia. Kirkasvalo toimii silmien kautta, joten voit samaan aikaan esimerkiksi syödä aamupalaa ja lukea päivän lehdet tai niin kuin, minä tehdä aamun joogaharjoitus. Aamu on tosiaan parasta aikaa kirkasvalon käyttöön, sillä puolenpäivän jälkeen emme tarvitse lisävaloa ja iltaa kohden valoa tulisi hyvän unen kannalta jo himmentää. Yö saisi puolestaan ollakin pimeä. Kirkasvalohoito auttaa selkeästi parantamaan vuorokausirytmiä ja lisäämään energiaa. Virkeänä jaksamme paremmin harrastaa muun muassa liikuntaa ja olla sosiaalisempia, mitkä selkeästi kohentavat elämänlaatuamme.
Kirkasvalolampusta on nopeasti tullut oma tärkeä, energisoiva aamukaverini. Entä sinä, käytätkö sinä kirkasvalohoitoa? Kerro omia kokemuksiasi.
Luettua:
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partosen haastattelut
https://innolux.fi/pages/kirkasvalohoito
Mainos @innoluxdesign
#innoluxdesign #innolux
Kuva: Laura Karlin Creative