Avanto- ja kylmävesiuinnista energiaa päivään

Olen elänyt aiemmin muun muassa matkustamiselle. Rakastan lämpöä ja minulla vasta +30 astetta tuntuu luiden lämmittelynä. Tänä talvena olen kuitenkin opetellut ja oppinutkin nauttimaan aivan uudenlaisista asioista.

Olen paljon puhunut joogassa sekä myös valmennettavieni kanssa siitä, kuinka tärkeää on aktiivisesti etsiä ja ottaa arkeen sellaisia asioita, jotka tuovat itselle hyvää oloa. Erikoistilanne, jota on jo kohta vuoden kestänyt, tuo omalta osaltaan riittävästi toiseen vaakakuppiin juttuja, joihin ei voi voi vaikuttaa. Itse olet kuitenkin se, joka voi päättää, mitä siihen toiseen vaakakuppiin laittaa! On tärkeää hakea niin paljon mukavia, hyvää oloa ja iloa tuottavia asioita, että tasapaino säilyy tai jopa parhaassa tapauksessa positiiviset jutut vievät jopa voiton!

Pulahdus kylmään


Yksi uusista kalenterimerkinnöistäni ja omaan positiivisen puolen vaakakuppiini löytämistäni asioista on kylmävesi-/avantouinti. Rakastan yleisesti uimista todella paljon ja kun vauhtiin pääsen, voisin vain uida ja uida. Nyt kun uiminen ei ole edes hallissa onnistunut, ajattelin, että kaipa kylmävesi-/avantouintia voisi kokeilla, vaikka olenkin ihan älytön palelija.

Lähdin tutkimaan eri mahdollisuuksia tähän uuteen harrastukseen ja sain pian huomata, että kylmävesi-/avantouinti seurat olivatkin jo loppusyksystä ihan täynnä ja monissa todella pitkä jono. Tämä talvi onkin tuonut kylmävesiuintiin ihan uudenlaisen harrastajaryhmän. Aiemmin kylmävesiuinti on ollut enemmän ikäihmisten harrastus, mutta tänä talvena kylmävesiuintiseuroihin liittyneet henkilöt ovat huomattavasti nuorempia kuin aiemmin ja jopa puolet liittyneistä on Ylen podcastin mukaan alle 25-vuotiaita.

No, olen sitä tyyppiä etten heti lannistu ja lähdin etsimään muita mahdollisuuksia uuden harrastuksen aloittamiseen. Päädyin kotini lähistöllä sijaitsevalle uimarannalle, josta pääsee laskeutumaan mereen myös rappusia pitkin, jolloin vettä on alla jo niin paljon, ettei jalat ylety pohjaan. Ensimmäinen kokeilu oli marraskuussa ja jotenkin heti jäin tähän kokemukseen koukkuun. Alkutalvesta kävin myös rannasta uimasta, lumen ja jään tullen olen laskeutunut rappusia pitkin veteen. Paikassa, jossa kylmävesiuintia viikoittain harrastan, ei ole saunaa, pukukopeista puhumattakaan. Jotenkin tämä yksinkertaisuus ja vapaamuotoisuus sopii minulle.

Jo pelkästään sillä, että tiedän uinnin olevan säännöllinen tapahtuma, on jotain mitä odottaa ja että siihen liittyy uinnin lisäksi myös mukavaa sosiaalista kanssakäymistä, on piristävä ja hyvää mieltä ylläpitävä vaikutus. Pulahdus itsessään kokemuksena, tuo joka kerta minulle todella hyvän olon ja ekstra annoksen energiaa päivään. Todellakin huippua! Kovin tuulisilla keleillä ja silloin kun oman uintipaikan rappuset veteen ovat ihan jäässä, on talven aikana hankitut neoprenihanskat ja -kengät todella mukavat apuvälineet. Ja jos tähän harrastukseen olet jo koukuttunut, niin tiedät kyllä, että pipo on hyvä olla päässä. Itselläni jotenkin erityisesti niska on sellainen, joka helposti kylmettyy ja onkin ihana työntää hiukset pipoon sisään, jotteivat kastu ja vetää pipo syvälle päähän.

Terveysvaikutukset


Vaikka kylmävesi- ja avantouinnista on tullut todella suosittua, on sen terveysvaikutuksista todella vähän tutkittua tietoa. On kuitenkin huomattu, että sillä on ainakin mielihyvävaikutuksia, koska avantouinnissa erittyy endorfiinia eli mielihyvähormonia. Tätä kautta kylmävesi- ja avantouinnista voi tulla hyvin koukuttavaa. Kylmä itsessään ei ole ihmiselle erityisen terveellistä. Kylmyys saa kehon stressaamaan, joka käynnistää tahdosta riippumattoman sympaattisen hermoston toiminnan kiihtymisen. Tehdyissä tutkimuksissa on saatu kuitenkin viitteitä siitä, että kylmävesi- ja avantouinnilla on immuunipuolustusjärjestelmää aktivoivia vaikutuksia ja pulahdus voi myös helpottaa reumaattisia kipuja. Kortisonin eritys voi myös lisääntyä avannossa, jolla puolestaan on tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Näin kylmään pulahdus voi tuoda apua nivelvaivoihin, kuten uskon itsellenikin käyneen. Kylmävesi- ja avantouintia säännöllisesti harrastaneet sanovat, että pulahdus myös parantaa unta, vähentää stressiä ja kiputiloja, auttaa palautumaan sekä parantaa mielialaa. Huimia juttuja!

Jos et ole vielä pulahtamista kokeillut, niin vielä ehdit hyvin. Talvea on vielä jäljellä! Ja nyt valoisammat aamut, jotka ovat olleet niin kauniita, ovat tuoneet upean lisän, tähän uuteen harrastukseen, jota tulen varmasti jatkamaan!

Kuunneltua:
Yle Areena, Takaisin Pasilaan, Terveys, Onko avantouinti terveyshuuhaata?
Luettua:
Anna 1/21, Edistääkö kehon kylmälle altistaminen terveyttä?

Kuva: Laura Karlin Creative

Vastaa